Projecten

de geheime bunker

13 January 2015
fotobijschrift: Werkperiode Willeke van Ravenhorst; foto Willeke van Ravenhorst.
De Geheime Bunker heeft een eigen website >> www.geheime-bunker.nl
en een eigen Pinterest pagina >> www.pinterest.com/geheimebunker. Maak een gratis account om in te loggen op Pinterest.  Meld je aan!

Eén van de vragen die Studio Omstand onderzoekt is gekoppeld aan de identiteit van de plek; ‘waar ben ik?’ Deze vraag gaat over onze manier van kijken en waarderen van onze omgeving, waarmee we kunnen komen tot een waardering van deze wereld, van onze omgeving. Kunnen plekken van een betekenis worden voorzien of kan er andersom betekenis aan plekken worden toegekend. Studio Omstand dicht de kunsten een voortrekkersrol toe om deze vraag te onderzoeken en te beantwoorden.
Studio Omstand beschikt over een voormalige atoombunker aan de rand van de stad, verborgen in het bos. Deze bovengrondse bunker functioneerde tijdens de Koude Oorlog als pompstation voor een NAVO brandstofleiding. Studio Omstand zet de Geheime Bunker in als ruimte voor experiment en programmeert deze bunker vanuit de hedendaagse beeldende kunst waarbij kunstenaars via werkperiodes van ongeveer 6 weken ter plekke reageren op het duistere gebouw, zijn verleden en op thema’s die er een relatie mee hebben zoals ‘verborgen’ en ‘geheim’ en ‘identiteit van de plek’. Kunstenaars worden uitgenodigd zich te verhouden tot deze thema’s. Het werk en het werkproces zijn gedurende het jaar voor publiek alleen te volgen via Pinterest: Pinterest.com/geheimebunker en daarmee ‘geheim’. De combinatie van een heldere structuur in losse boarden enerzijds, en de haast intuïtieve invulling anderzijds, maakt Pinterest tot een bijzonder geschikt platform voor de aftastende werkperiodes van de kunstenaars in de Geheime Bunker. Kunstenaars krijgen van Studio Omstand de mogelijkheid het resultaat van hun werkperiodete presenteren tijdens PULSE,  het kunst- en cultuurprogramma van Studio Omstand aan de Van Oldenbarneveldtstraat 92 A te Arnhem
Studio Omstand  programmeert in de Geheime Bunker elk jaar vijf kunstenaars die werkzaam zullen zijn in en rond de geheime bunker (periode voorjaar t/m najaar). De keuze voor kunstenaars komt tot stand door acquisitie en een actieve rol van de curator, Heidi Linck, waarbij wordt gezocht naar kunst of kunstenaars die goed passen binnen het concept. De curator maakt afspraken met de deelnemers, gaat op atelierbezoek en bespreekt de plannen. O.a. via TransArtist werd in het verleden een oproep geplaatst voor de residentie-periode en kon men zich aanmelden: http://www.transartists.org/air/studio-omstand.
deelnemers: Lisa Vieten / Ivonne Zijp /Oscar Lourens /Mirjam Kuitenbrouwer /Maarten Heijkamp /Kees Van Leeuwen / Willeke Van Ravenhorst / Niklas Van Woerden / Toma & Diepenmaat/ Ronald De Ceuster / Elejan Van Der Velde / Heidi Linck / Jeroen Glas / Pier Pennings / Aline Eras / Anouk Mastenbroek / Quinten Dierick / Rob Groot Zevert / Thijs Linssen / Erik Vinkenoog / Rosa Helldorfer / Aracelly Scheper / Axel De Marteau / Ad De Jong / Max Kuiper/ Ingrid Van Der Zalm

Jeroen Glas (werkperiode: voorjaar 2014)

 

 Heidi Linck (werkperiode: voorjaar 2014)

 

 

Edities & activiteiten de geheime bunker