Nieuws

GEHEIME BUNKER ————–residency update: Machiel van Stokkum

studio omstand
Resident: Machiel van Stokkum
(afb. zonder titel – lokatiefoto geheime bunker)
Studio Omstand beschikt over een voormalige atoombunker aan de rand van de stad, verborgen in het bos.  Studio Omstand zet de Geheime Bunker in als ruimte voor experiment en programmeert deze bunker vanuit de hedendaagse beeldende kunst waarbij kunstenaars via werkperiodes van ongeveer 6 weken ter plekke reageren op het duistere gebouw, zijn verleden en op thema’s die er een relatie mee hebben zoals ‘verborgen’ en ‘geheim’ en ‘identiteit van de plek’.
Machiel van Stokkum (*1991, woont en werkt in Amsterdam)
beschouwt de Geheime Bunker als object dat, als Koude Oorlog overblijfsel, al achterhaald was voordat het heeft moeten functioneren. Twee maanden lang verbleef hij op deze plek om hier te experimenteren en nieuw werk te maken. Vertrekkend vanuit video-installaties, verschoof de focus van zijn project zich steeds meer naar het fysieke object. Hij maakte er stoeptegels in de bodem en ontwikkelde ter plekke een eigen techniek om afgietsels te maken van de huid van de bunker met stuucgips en houten constructies. Deze techniek genereerde niet alleen fysieke objecten met de afdruk van de bunker er in, maar laat ook permanente afdrukken van het gips achter op de bunker zelf. Uiteindelijk keerde ook het gebruik van video terug en ontstond een boeiende interactie tussen projectie en object, die vervolgd zal worden door interacties tussen de bunker en de locaties waar Machiel zijn objecten en projecties na deze werkperiode zal installeren.
Curator Heidi Linck i.sm. Studio Omstand
Werkperiode duurt van 1 juni t/m 10 augustus 2018 en is te volgen op https://nl.pinterest.com/geheimebunker/machiel-van-stokkum/
Meer informatie over Machiel via www.machielvanstokkum.com